Női titkok és érzések, Cserháti Zsuzsa dalaival fűszerezve - Hamu és Gyémánt a Turay Ida Színházban

2018.03.15

Kiről is szól a Turay Ida Színházban látható Hamu és gyémánt című előadás? Cserháti Zsuzsáról? A főhősről, Fekete Henriettről, aki egy Cserháti-emlékkoncertre készülve ugyanazokkal a démonokkal küzd, melyekkel egykor az utolérhetetlen hangú énekesnő tette? Vagy a lenyűgöző hangú énekesről és színésznőről, Fehér Adriennről, aki a két egymásba olvadó személyiséget életre kelti a színpadon? Mindegyik válasz megállná a helyét. Sőt, nem csak róluk, de rólunk, nőkről is szól, akik ugyanazokkal a félelmekkel és szorongásokkal nézünk szembe, melyekkel egykor Cserháti Zsuzsa is viaskodott.

Mi, nők szinte folyton küzdünk a démonjainkkal: harcolunk a kilókkal, szorongunk a társadalmi elvárások miatt. Meg akarunk felelni egy idealizált NŐ képnek, és félünk attól, hogy nem fogadnak el minket olyannak, amilyenek vagyunk. A darab nézőiként nemcsak Cserháti életútját ismerhetjük meg, nemcsak a készülő előadás kulisszái mögé és a művésznő lelkének mélyére pillanthatunk be, de felbukkannak azok a nehézségek is, amiket a különböző női szerepekben való helytállás okoz: megfelelni anyaként, feleségként, közben építeni egy karriert, helytállni a munkahelyen.

A Szurdi Miklós által színpadra állított darab a művészetről és a nőkről, de nemcsak nőknek szól. A női lélek rejtelmeibe nyújt bepillantást, miközben az énekesnő utódjaként is emlegetett, lenyűgöző hangú színésznő, Fehér Adrienn, a kiváló zongorista, Neumann Balázs, és két fiatal színésznő, Lovas Emília és Hevesi-Tóth Evelin előadásában a bőrünk alá lopódzva, lúdbőrözést és könnyeket indítva csendülnek fel a legismertebb Cserháti-dalok. 

Fotók: turayidaszinhaz.hu