„Cintányéros cudar világ” - Ötvenéves jubileumi gálakoncert Oszvald Marika tiszteletére

2023.03.24

Az energikusságáról és temperamentumáról ismert örökifjú Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja immár 50 éve meghatározó tagja a Budapesti Operettszínház társulatának. Az idén százéves jubileumát ünneplő teátrum március 21-én a Cintányéros cudar világ című nagyszabású gálakoncerttel ünnepelte meg a jeles évfordulót és a páratlan életutat.

Fotó: Budapesti Operettszínház/Juhász Éva
Fotó: Budapesti Operettszínház/Juhász Éva

"A Budapesti Operettszínház Centenáriumi évadában amikor csak tehetjük, nagyszabású gálákkal ünnepeljük a műfajt, annak alkotóit, illetve azokat a nagyszerű előadókat, akik nélkül ez a műfaj most biztosan nem ott tartana, ahol tart. Így van ez ma este is: ünnepeljük azt a fantasztikus és a maga nemében egyedülálló színházi személyiséget, akinek a neve és a személye már 50 éve egybeforrt a műfajjal és a Budapesti Operettszínházzal. Úgy hívják, hogy Oszvald Marika" – egyebek mellett e szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Kiss-B. Atilla főigazgató, kiemelve, hogy az ünnepelt művésznő ötvenéves pályája utánozhatatlan, mégis meghatározó és iránymutató. Nemcsak a koreográfusokat ihlette meg az elmúlt 50 év során, de fantasztikus adottságaival a szubrett és a táncoskomikusi feladatellátást is jelentős mértékben meghatározta.

"2019-ben Dubajban szerepelt a Budapesti Operettszínház. Ott voltam magam is, és tanúja lehettem annak, hogy egy országban, amely kultúrájának egyáltalán nem része az operett, egy olyan országban, ahol a közösség egyik tagja sem volt megvádolható azzal, hogy elfogult lenne Oszvald Marika iránt, az első nyíltszíni taps mégis neki csendült fel. Azóta is próbálom megfejteni, mi lehet az Oszvald Marika titok nyitja. Csak odáig jutottam el, hogy a sokoldalú tehetsége, a hite az iránt, amit tesz, és a szeretete a műfaj iránt olyan csodálatos módon adódtak össze, hogy azt a csodát eredményezik, amely estéről estére létrejön, amikor Marika a színpadon van. Átsugárzik Önökhöz, a Nézőkhöz, és a szeretetükkel összeadódva minden este létrejön valami olyan varázslat, amely megfoghatatlan. Azt kívánom, kedves Marika, hogy élj sokáig jó egészségben, mindannyiunk örömére, a közönségünk nagy boldogságára, és légy továbbra is útmutatója a későbbi szubrett generációknak és általában a zenés színház színészgenerációinak. Isten éltessen!" – zárta köszöntőjét Kiss-B. Atilla főigazgató.

Az est házigazdája a művésznő lánya, Hidvégi Krisztina riporter és műsorvezető volt, aki a legendás szubrett életútját felelevenítve számos érdekes információt és történetet is megosztott a közönséggel. Elhangzott például, hogy az 1952. április 12-én megszületett Oszvald Mária Gertrúd a harmadik nevét a lengyel bárónő nagymamától örökölte, és hogy négyévesen, Debrecenben lépett először színpadra: Somát játszotta a Bánk bánban. Szülei –Halasi Marika szubrett, illetve Oszvald Gyula operaénekes és bonviván – születésekor a Debreceni Csokonai Színház tagjai voltak. "Az egyik előadásuk szünetében a nézők között futótűzként terjedt a hír, hogy mindenki jöjjön a nézőtéri büfébe, mert a páholyokhoz vezető lépcsőn egy négyéves kicsi lány a Pillangókisasszony nagy szoprán áriáját énekli. Természetesen anyu volt az" – idézte fel Oszvald Marika szakmai útjának kezdetét Hidvégi Krisztina, akitől egyebek mellett azt is megtudhattuk, hogy édesanyja 1970-ben elsőre felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, ahol akkor indult az első operett-musical osztály, Vámos László vezetésével. Benkóczy Zoltán, Benkő Márta, Csongrádi Kata, Domonkos Zsuzsa, Galántai Alíz, Hidvégi Miklós, Ivánka Mária, Kokas László, Máriáss Melinda, Monyók Ildikó, Nagy Lívia, Poór Péter, Sára Bernadette, Szabó Lívia, Szántó Lajos és Udvarias Katalin voltak az osztálytársai.

Az est fellépői Oszvald Marika mellett Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Csere László, Dolhai Attila, Faragó András, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Peller Károly, Vadász Zsolt és Virágh József voltak. Előadásukban részletek csendültek fel egyebek mellett a Csárdáskirálynő, a Bajadér, a Cirkuszhercegnő, a Cigányszerelem, a Csókos asszony, a Marica grófnő, az Erzsébet és a nemrég bemutatott Mária főhadnagy című operettekből is. Elhangzottak olyan dalszövegek is, amelyek kifejezetten erre az estére születtek. A műsor fináléja, a Ringó vállú Oszvald Marikám mellett ilyen volt a Kicsike vigyázzon, mert már nagymama lett című dal is, amelynek végén a művésznő kisunokája, a tavaly májusban született Vince is megjelent a színpadon.

Az ünnepi műsort különleges archív felvételek tették teljessé. A nézők láthattak és hallhattak egy részletet egyebek mellett A kis hableány című Disney rajzfilmből, amelyben Oszvald Marika volt Ariel magyar hangja, de megjelentek a vetítővásznon olyan örök emléket jelentő előadásrészletek is, amelyeken az örökifjú művésznő a volt férjével, Hidvégi Miklóssal, illetve egykori pályatársaival – köztük Bajor Imrével és Straub Dezsővel – közösen volt látható.

A gála szerkesztő – rendezője Bori Tamás, vezető koreográfusa Lénárt Gábor volt. A Budapesti Operettszínház Zenekarát és Énekkarát Pfeiffer Gyula főzeneigazgató, Makláry László és Rónai Pál karmesterek felváltva vezényelték.

Fotók: Budapesti Operettszínház/Juhász Éva