Ekkora zenekarral együtt énekelni nekem is évente egyszer van csak alkalmam - Beszélgetés Gájer Bálinttal

2018.12.23

A magyar Michael Bubléként is emlegetett Gájer Bálint védjegye az elegancia, és az a kellemesen karcos, bariton hang, mellyel könnyedén meghódítja a nők szívét. A marcali születésű, kezdetben kézilabdásnak vagy dobosnak készülő énekessel a december 21-i karácsonyi koncertje kapcsán beszélgettünk az ünnepről, családról, múltról és a jövőbeli terveiről.

Immár hagyomány, hogy nagyszabású koncerttel ünnepled a Karácsonyt. Idén milyen különlegességekre számíthat a közönség?

Édesapámmal - aki amúgy más műfajú zenében érzi magát otthon, mint én - a tavalyi karácsonyi koncerten álltunk először együtt egy színpadon. Nagy sikere volt a közös produkciónak, ráadásul a karácsony amúgy is összekapcsolódik a családdal és a szeretettel, úgyhogy idén is fellép majd a koncerten. Rátaláltunk egy Holly Jolly Christmas című dalra, ami arról szól, hogy az ember ilyenkor, az ünnepek idején egy kicsit elcsendesedik, hazamegy, együtt van a családjával és a barátokkal. Ezt választottuk ki közös dalunknak. Édesapám ezen kívül még Szécsi Pál Csak egy tánc című dalát is előadja majd, amit én is régóta éneklek a koncerteken. A jól ismert dalok - köztük a Last Christmas magyar, szvinges hangszerelésű verziója, a Christmas baby please come home című Mariah Carey dal, ami először hangzott el magyarul és a Rockin around the christmas tree átirata -mellett debütál egy új, saját dalom is Egyszer van Karácsony címmel, ami az ünnepet megelőző rohanásról, a tömegről, a véget nem érő bevásárló listákról szól. Ezekkel együtt összesen huszonkét dal hangzik majd el azt est során.

Édesapád mellett más vendégek is fellépnek a koncerten?

Idén négy vokalista - két fiú és két lány - is csatlakozik a csapathoz, köztük egy régi barátom, Mészáros Tamás, aki egyébként a Full Moon vokál együttes tagja, és aki szólóban a Let it snow című dalt is előadja majd. De ott lesz Varga Dávid is, aki Az ének iskolájában tűnt fel, 16 évesen. Kiderült róla, hogy ugyanazt a műfajt szereti, mint én, és példaképként tekint rám. Ez jólesett. Ráadásul az is nagyon ritka, hogy egy fiatal fiú éppen ezt a műfajt kedveli, úgyhogy azóta többször is énekeltünk már együtt. Összesen harminc fős zenekar lesz majd a színpadon: 16 vonóssal egészül ki a 10 fős alapzenekar, ott lesz a négy vokalista, egy karmester, illetve az édesapám és én. Ekkora zenekarral együtt énekelni nekem is évente egyszer van csak alkalmam.

A december gondolom nagyon zsúfolt hónapod. Hogy készülsz a karácsonyra?

Szépen részleteiben intézem el, amit kell. Múltkor például az első adventi koncertem helyszínén, Tamásiban a karácsonyi vásárban vettem néhány dolgot, és a házra is kikerült már egy-két fénydekoráció. Mindent szépen, lassan, apránként készítünk elő a barátnőmmel. Nem szoktunk túl nagy ajándékokat venni ilyenkor, a fontos, hogy együtt vagyunk, beszélgetünk, eszünk-iszunk. December 24-én és 25-én én sem dolgozom. Először Sopronba megyünk, a barátnőm szüleihez, aztán irány Hévíz és Marcali, mert az én családom ott lakik. 26-án aztán már két fellépésem is lesz, egy Zalakaroson egy másik pedig Hévízen. Viszont az ebédnél együtt leszünk mindannyian, ami tényleg ritka pillanat: a bátyámék is ott lesznek, sőt a húgom is hazajön Németországból.

Az SOS Gyermekfalu nagyköveteként ilyenkor gondolom a jótékonysági akciók is lefoglalják az idődet.

Igen, a december ilyen szempontból is sűrű hónap. Hívtak például a McDonald's féle Ronald Házba is, de lesz a MoM Sportban is egy Angyal nevű jótékonysági akció, a Baptista szeretetszolgálat akciójában is részt veszek, mesekönyveket gyűjtünk a gyerekeknek. Majd januárban pihenünk, előre beütemeztük, hogy akkor elutazunk két hétre feltöltődni. De már arra a hónapra is van öt fellépésem, sőt a február is szépen körvonalazódik.

Ha jól látom, alakulóban vannak a jövő évi terveid is.

Igen, jövőre sem áll meg az élet. Lesz egy új karácsonyi lemez, és még egy nagylemez is elkészül egy éven belül. A december 21-ei koncertre már született öt új dal, ami még nem szerepelt korábban egy albumomban sem. Követve az eddigi utamat, az új karácsonyi lemezemen és a készülő ötödik nagylemezemen is csak magyar nyelvű dalok lesznek majd. Még akkor is szeretem a magyar szöveget, ha egy ismert dal feldolgozásáról van szó, mert attól egy kicsit más lesz, mint az eredeti. Ha pedig eredeti hangszereléssel játsszuk az adott dalt, főleg szükség van a magyar szövegre, hogy legyen valami kis csavar a számokban.

Gyerekként doboltál és kézilabdáztál is. Már akkor is ennyire energikus és pörgős voltál?

Mondjuk úgy, hogy nem unatkoztam (nevet). Tény, hogy majdnem minden nap volt valamilyen elfoglaltságom az iskola mellett.

Nehéz volt dönteni a sport és a zene között?

Egy ideig nem kellett döntenem, amíg mind a kettő hobbi volt csupán. Aztán szakközépiskolásként úgy hozta az élet, hogy ért egy kisebb sportsérülés, ami miatt ki kellett hagynom egy félévet, és azt éreztem, hogy a kézilabda nem is hiányzott annyira. Ráerősítettem a zenére, a dobolásra koncentráltam inkább. 2001-től aztán, amikor az éneklés is képbe került, teljesen abbahagytam a kézilabdát. Tíz hónapot kint dolgoztam külföldön, egy németországi kávézóban, pincérként, ott egy kis pénzalapot is összegyűjtöttem magamnak, és attól kezdve csak az énektanulásra és a zenekarra koncentráltam.

Dobosból hogy lettél énekes?

Mindig is szerettem énekelni, de eleinte csakis otthon, magamnak. Volt egy csomó szám - köztük például Demjén Ferenc és United dalok - amiket felvettem a rádióból, leírtam a szövegeiket, és az előadókkal együtt énekeltem. Később aztán külföldi dalokkal, Lionel Richie, George Benson, Mariah Carrey, a New Kids on the Block, a Back Street Boys és az NSync számaival is bővült a repertoárom. (nevet) Eleinte csak otthon énekelgettük őket néhány barátommal közösen, aztán egyre többen mondták, hogy érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkoznom.

A pop számok után hogy találtál rá végül a szving műfajára?

A jazzen belül először a ragtime műfajával találkoztam. Nagyon megtetszett a könnyedsége, vidámsága. Aztán a marcali ütőegyüttessel és a Balaton M & K fúvószenekarral már sok szving számot is játszottunk, így szépen lassan megismertem ezt a műfajt is. A zeneművészeti szakközépiskola jazz-ének szakán, ahol Pély Barna növendéke voltam, már kifejezetten a jazz sztenderdek - többek között Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Bing Crosby, Billie Holiday dalai - voltak a tananyag. Ott derült ki, hogy ez a baritonos, karcos hangszín pont illik ehhez a stílushoz, ami ráadásul hozzám is közel állt.

Ezek szerint hamar otthonosan érezted magad a szving világában.

Igen, de ennek a műfajnak nem olyan könnyű megtalálni a közönséget és a helyet, ahol fel lehet vele lépni. Akkoriban főleg a nagyzenekarokra, big bandekre készített hangszerelések tetszettek, amiknek nehéz volt közönséget találni. Fontos mérföldkő volt az életemben, amikor megismertem Michael Bublé dalait. Az ő stílusa, a szving, a latin és a pop ötvözete nagyon megtetszett nekem. Jó volt látni, hogy ezek megférnek egy repertoárban, ráadásul együtt teljesen lefedik azt a stílust, amit én a zenében szeretek.

És gondolom, a közönség szélesebb rétegét vonzzák így együtt.

Igen, ez a stílus a közönségnek is sokkal változatosabb, ezáltal vonzóbb. Ugyanakkor egyfajta egységet is próbálok azért hozni a dalaimba ezzel az elegáns, öltönyös stílussal.

Mi az, ami a zene mellett feltölt, kikapcsol?

A masszázs mindenképpen ide sorolható, havonta rendszeresen masszíroztatok. Időről időre egy-egy wellness hétvégét is beiktatunk a párommal, és figyelek rá, hogy rendesen kialudjam magam, mert zenészként egy kicsit fordított életet élek.

Nemrég saját családi házba költöztetek, Soroksárra. A kert, a csend és a nyugalom fontos számodra?

Eddig az esetek többségében - Kőbányát leszámítva - mindig a belvárosban laktunk. Amíg nem volt autóm, kénytelen voltam tömegközlekedéssel utazni, és nem is gondolkodhattam addig nagyobb távolságban. De nem akarok mindig a pörgésben lenni, ráadásul a belvárosban ennél jóval kisebb lakást kaptunk volna. Nagyon tetszik, hogy van saját kertünk, vannak tárolók a hangszereknek is, van egy füves terület, fedett kocsi beálló, és elkészült a terasz is, ami jövő télre a tervek szerint már zárható is lesz. Kényelmes, ráadásul a környék is csendes és nyugodt, sok kisgyermekes, fiatal család él itt, úgyhogy első közös otthonnak ez több mint megfelelő számunkra.