Sztárok testközelből Budapesten- Interaktív élményekkel vár a Madame Tussauds - galériával és videoval

2024.05.11

Közel egy éve, 2023 májusában nyitotta meg kapuit a Madame Tussauds Budapest. A világ 24. Madame Tussauds produkciója 52 lenyűgözően élethű viaszfigurával, köztük magyar és nemzetközi sztárok, sportolók, híres történelmi alakok és tudósok – köztük 17 magyar – pontos másaival várja a látogatókat a belváros szívében lévő Palazzo Dorottyában.


A több mint 250 éves múltra visszatekintő világmárka budapesti kiállítótermében többek között II. Erzsébet királynő, Ferenc pápa, Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy viaszbábuival készíthetünk közös képeket. A világon csak itt találkozhatunk Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű másaival. Ideiglenesen – egészen őszig – Michael Jacksonnal is találkozhatunk, és együtt nyomozhatunk a Sherlock Holmest alakító Benedict Cumberbatch-csel.

De az említett hírességek mellett Beyoncé, Sandra Bullock, George Clooney, Tom Cruise, Penelope Cruz, Hszi Csi-Ping, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr., Lady Gaga, Mihail Gorbacsov, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Whitney Houston, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Madonna, Freddie Mercury, Lionel Messi, Marilyn Monroe, Brad Pitt, Rihanna, Cristiano Ronaldo, Ronald Reagan, Will Smith, Steven Spielberg, Donald Trump és Bruce Willis pontos másainak társaságában is fotózkodhatunk.

Interaktív élmények

A közös képek elkészítése mellett számos interaktív tevékenység élménye is vár a látogatókra. Leülhetünk például Liszt Ferenc mellé a zongorához, beülhetünk Karády Katalin legendás autójába, felülhetünk Sissi hintójába, bokszolhatunk Papp Lászlóval, sőt egy ütéserősséget mérő játékon is megmérhetjük az erőnket. Hosszasan sorolhatnánk még a számos emlékezetes pillanatot, amellyel a körültekintéssel berendezett, a legnagyobb hazai díszlet- és jelmeztervezők közreműködésével kialakított termek várnak bennünket interaktív képernyőkkel, hang- és fényjátékokkal, lenyűgöző audiovizuális tartalmakkal, VR kalandokkal és számos egyéb izgalmas meglepetéssel.

Budapestre hangolódva

A budapesti Madame Tussauds a világhírű brand legújabb megtestesülése, amely franchise rendszerben működik, tovább erősítve ezzel a főváros pozícióját Európa vezető turisztikai célpontjai között. A kiállítás nem csupán bemutatja Budapest lenyűgöző helyszíneit, hanem inspirációt is merít belőlük. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy átéljék a Budai Váralagút hangulatát, sztárok társaságában sétálgassanak a Duna-korzón, részt vegyenek egy helikopteres filmforgatáson a Halászbástyán, és belemerüljenek a gyógyfürdők világába. Ezek az egyedülálló, aprólékosan megtervezett és profin kivitelezett installációk méltón tükrözik Budapest és Magyarország gazdag örökségét és hagyományait.


A Madame Tussauds viaszbábjai a cég londoni műhelyében készülnek. Egyetlen alkotás létrehozása átlagosan három hónapot vesz igénybe, melyhez nagyjából 25 világszerte elismert művész járul hozzá. A hajszálak egyenként kerülnek felhelyezésre a viaszfigurákra, ami önmagában hat hétig tartó folyamat. A bábukat kézzel festik, hozzáadva további rétegeket az alapréteghez. A fej és a test festése átlagosan 5-5 napot vesz igénybe. A szemek akrilból készülnek, kihasználva az anyag természetes fényét. Vazelinnel kezelik és gondosan csiszolják őket, hogy ragyogó hatást érjenek el. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet.

Ki volt Madame Tussauds?

A világhírű panoptikumok névadója 1761-ben született, Anne Marie Grosholtz néven, Anna-Maria Waltner és Joseph Georg Grosholtz egyetlen lányaként. Miután édesapja a hétéves háborúban elesett, édesanyjával Bernbe költöztek, ahol az özvegy házvezetőnőként dolgozott egy doktor, Philippe Curtius házában. A különc tudós hobbiként viaszbábokat készített, és csakhamar kiderült, hogy ebben a szenvedélyében a kis Anne Marie is osztozik vele. Kezdetben a doktor segédjeként tett szert gyakorlatra, majd saját viaszbábjait is elkészítette. Első önálló szobrával, Voltaire viaszhasonmásával tizenhat éves korában készült el, majd nemsokára megformázta Benjamin Franklint és Rousseau-t is. Tehetségére a királyi család is felfigyelt, ami később, a forradalom idején csaknem a vesztét is okozta, hiszen a forradalmárok korábbi kapcsolatai miatt a királyi család szimpatizánsának tartották. Már a guillotin általi kivégzését készítették elő, amikor egy barátja megmenekítette. Később a forradalom neves áldozatainak, köztük XVI. Lajosnak, Marie Antoinette-nek, Jean-Paul Marat-nak és Maximilien Robespierre-nek a halotti maszkját és viaszmását készítette el megbízói rendeléseinek eleget téve. Hagyta.

Amikor rátalált a szerelem, és hozzáment François Tussaud mérnökhöz, akitől két fia született, Joseph és François. Viaszbábui 1802-ben hozták meg számára a várt sikert, amikor összepakolta ingóságait, és hátrahagyva az országot és a férjét műveivel bejárta Nagy-Britanniát és Írországot. Apránként sikerült annyi pénzt gyűjtenie, hogy 1835-ben megnyithassa első, önálló kiállítását a Baker Streeten. Hét évvel később megírta emlékiratait és elkészítette saját viaszmását, amely ma is köszönti a londoni panoptikumba látogatókat. 88 évesen hunyt el, vállalkozását két fiára hagyva.