A magyar operett napja - Díjátadó és gálaest a Budapesti Operettszínházban

2022.10.27

Október 24-e az operettirodalom két világszerte legkimagaslóbb magyar szerzőjének nevéhez kötődik. Kálmán Imre születésének, illetve Lehár Ferenc halálának dátuma a szerzők iránti tisztelet jeléül vált a Magyar Operett Napjává. A jeles évfordulót az "Álom, álom, édes álom" című nagyszabású gálával ünnepelte a Budapesti Operettszínház, Homonnay Zsolt rendezésében, akinek ötlete nyomán mindkét operettszerző jelen volt a színpadon: Lehár Ferencet Kiss Zoltán, Kálmán Imrét pedig Földes Tamás alakította az "Álom, álom, édes álom" című gálán. 

Földes Tamás és Kiss Zoltán

Fotó: Mahunka Balázs

A két világhírű komponista felidézte életük és hallhatatlan életművük fontos kapcsolódási pontjait, gondolataik, dalszövegrészleteik izgalmas asszociációs láncokat alkottak az előadásban. Az art deco-s díszleten - amelyet Cziegler Balázs díszlettervező álmodott színpadra - vetített, eredeti archív anyagokból készült fényinstallációk (Ádám János Dávid és Bodor Ákos munkája) emlékeztettek a korra, amelyben a két világhírű komponista élt és alkotott.

"Ahogy kutattam Kálmán Imre és Lehár Ferenc pályáját rájöttem, hogy sok közös pont, átfedés van az életükben. Kitaláltam egy fiktív helyzetet: a két zeneszerző valahonnan a mennyből vagy a paradicsomból visszatekint a magánéletére és a zeneszerzői karrierjére, és eközben felfedezik a párhuzamosságokat" (Homonnay Zsolt)

Fotó: Mahunka Balázs

A gálakoncerten felléptek a színház szólistái, Bojtos Luca, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt, valamint a Budapesti Operettszínház Énekkara és Balettkara. A zenekart Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényelte.

A magyar operett-napi díjakat Kiss-B. Atilla főigazgató, Éliás Tibor, a Musica Hungarika Kiadó alapítója és Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár adták át a gálakoncert második felében.

Éliás Tibor, Dr. Hoppál Péter és Kiss-B. Atilla

Fotó: Lakatos János

"Egyvalamiben biztos, hogy világelsők tudunk lenni, ez pedig a magyar operett. [...] Azt az intézményt, azt a műfajt, azt a társulatot, amelyet szolgálok és azokat a nagyszerű szerzőket, akik ezt a műfajt megalkották, azokat az alkotókat, rendezőket díszlet- és jelmeztervezőket, illetve a nagyszerű művészeket, akik életben tartják és magas színvonalon, estél estére Önök elé viszik ezt a csodálatos nemzeti kulturális örökségi "terméket", a magyar operettet, ahol csak tehetem, dicsérem. Köszönöm Önöknek, hogy velünk együtt ünneplik a ma díjazott művészeinket"- köszöntötte Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a magyar operett napján rendezett gála nézőit.

Az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó Marsallbotot Kardffy Aisha kapta, aki tehetségét már számtalanszor bizonyította, mint az Abigél Vitay Georginája, a Hegedűs a háztetőn Hodelje, A Pendragon - legenda Lene Kretzsch-e, vagy a Veszedelmes viszonyok Cecile de Volanges-a.

Az Évad Musicalszínésze díjat Polyák Lilla vehette át, akit A Jekyll és Hyde című musicalben Lucy Harrisként, a Nine - Kilenc musicalben Claudia Nardiként láthatott a közönség, a Veszedelmes viszonyokban Merteuil márkinét alakítja, valamint ő az István a király remek Saroltja is.

Az Évad Operettszínésze idén Homonnay Zsolt lett, aki nemcsak a Marica grófnő Taszilóját, a Csárdáskirálynő Edvinjét vagy A mosoly országa Szu-csong hercegét alakította magas színvonalon az elmúlt évadban, de rendezőként is bemutatkozott több nagyszabású gálával, mintegy új megvilágításba helyezve az operett gála fogalmát, bizonyítva, hogy a magyar operett egy ma is élő, virágzó, újra meg újra megújuló gyöngyszeme nemzeti kulturális örökségünknek.

A Musica Hungarica Kiadó Életmű díját Vásári Mónika kapta, aki 1987-ben debütált a Budapesti Operettszínházban a Mária főhadnagy operettben, Lebstück Mária szerepében, és a közel harminc év alatt szebbnél szebb szerepeket játszott.

A Nagydíjat Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze díjjal kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész kapta.

"Annyira boldog vagyok és büszke és az egész színházat imádom!" - e szavakkal köszönte meg a díjat a művésznő, aki 60 éve van a pályán és olyan nagyságokkal állt együtt a színpadon, mint Honthy Hanna, Németh Marika, Feleki Kamill, Latabár Kálmán, Sárdy János és Rátonyi Róbert.

Fotó: Lakatos János

Forrás: Budapesti Operettszínház