Anna Karenina örök

2018.02.08

Századszor láthattuk a Madách Színház színpadán az előadást

Február 2-án immár századszor elevenedett meg a Madách Színház színpadán Tolsztoj csodálatos története a szerelemről, szenvedélyről és a társadalmi elvárások csapdájában vergődő női lélekről.

Meglepő, hogy egy férfi tollából született meg ez az évszázadokon át töretlen népszerűségű történet, ami a női lélek legmélyebb bugyraiba enged bepillantást. Szenvedély, szerelem, hűtlenség, házasságtörés, megtörhetetlen anyai szeretet mind-mind szemben állnak a sorsszerűen tragikus végkifejlethez vezető, megkövült társadalmi konvenciókkal. Anna és Vronszkij lángoló, szenvedélyes szerelme a kor társadalmi elvárásai miatt halálra van ítélve, akárcsak maga a fiatal és gyönyörű hősnő, aki családja nyomására az akkori normákat követve egy nála jóval idősebb, jómódú férfihoz, Kareninhoz ment férjhez.

Tolsztoj regénye Kocsák Tibor emelkedett dallamvilágú zenéjével és Miklós Tibor varázslatos dalszövegeivel kiteljesedve musicalként kelt új életre 1994-ben a Rock Színház színpadán. 2000 óta pedig a Madách Színház nézőinek körében is töretlen népszerűségnek örvend a Szerednyey Béla által rendezett előadás.

A 100. előadáson is zsúfolásig telt a nézőtér. A jubileumi előadás közönségét több meglepetés is várta. Először is egy dal erejéig Karenin szerepében lovasbalesetét követően most először újra a színpadra lépett Sasvári Sándor. Később, az előadás végén pedig színpadra léptek azok a szereplők is, akik ez alatt a 100 előadás alatt részt vettek a produkcióban. Így az állva tapsoló közönséggel együtt ünnepelt többek között Polyák Lilla, Posta Victor, Zöld Csaba, Nagy Balázs, Halas Adelaida, Sasvári Sándor, Miller Zoltán, Laklóth Aladár, Serbán Attila, Dunai Tamás, Debreczeny Csaba, Mahó Andrea, Barát Attila, Vikidál Gyula, és természetesen a rendező, Szerednyey Béla, illetve a zeneszerző, Kocsák Tibor.

Fotók: SzFeriFotó, www.madachszinhaz.hu