Carousel – Liliom a Nagymező utcában

2019.04.29

Molnár Ferenc színdarabjából készült musicalt mutatott be az Operettszínház

(Interjú a címszereplőkkel és fotógalériák az előadásról )

A Carousel című musical Magyarországon eddig kevésbé volt ismert, pedig Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II. második közös zenés darabja, melyet a Broadway közönsége először 1945 tavaszán láthatott, Molnár Ferenc Liliom című drámája alapján készült. A Budapesti Operettszínház legújabb előadásával így nemcsak egy régi hiányt pótol, hanem az eredetileg erősen amerikaivá formált történetbe és szövegbe sok helyen visszacsempészi a Molnár Ferenc által megalkotott lelkületet és nyelvi világot is.

A darab az alkotóknak - elsősorban Béres Attila rendezőnek és Lőrinczy Attila dramaturgnak - köszönhetően az egyik legcsodálatosabb magyar szerző, Molnár Ferenc eredeti mondatait és szellemiségét tárja elénk, parádés szereplőgárdát felvonultatva. Billy Bigelow (Liliom) szerepében Dolhai Attilát, Sándor Pétert és Gömöri András Mátét láthatja a közönség, míg Julie Jordant (Julikát) Vágó Zsuzsi és Széles Flóra kelti életre. Carrie Pipperidge (Marika) szerepében Peller Annát, Bordás Barbarát és Lusine Sahakyant láthatja a közönség, míg szerelme, Enoch Snow (Hugó) karakterét Bálint Ádám és Peller Károly kelti életre. Jigger (Ficsúr) alakját Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt formálja meg, Mrs. Mullin (Muskátné) szerepében Nagy-Kálózy Esztert és Polyák Lillát láthatjuk, míg Nettie Fowlert (Hollundernét) Nádas Veronika, Janza Kata és Polyák Lilla alakítja.

Maga az alapmű számos kérdést vet fel. Mi egy sajtónyilvános plakátfotózáson arról faggattuk a három főszereplőt, hogy számukra mik a legfontosabb rétegei az általuk megformált karakternek, és melyek a legfontosabb tanulságai a most zajló próbafolyamatnak.

Sándor Péter arról mesélt, hogy számára most a legnagyobb kihívást az időbeosztásának megszervezése mellett az jelenti, hogy a szerep nem egyértelműen átlátható mélységeit megragadja. "Egy olyan karaktert kell megmutatni, aki látszólag nem mutat semmilyen érzelmet, mindenki elől elrejti a nagyon is érzékeny, érzelemgazdag lelkivilágát. Kiderül, hogy gyereke lesz, és ettől teljes mértékben megváltozik. Ösztönösen magával ragadja az az állapot, hogy belőle is van valami ebben a csodálatos kis emberkében. Felelősségtudat lesz rajta úrrá, és minden tettét az mozgatja, hogy valamit tennie kell születendő gyermekért" - válaszolta a színész arra a kérdésre, hogy számára mi jelenti a legnagyobb nehézséget Billy, azaz Liliom alakjának megformálása során. "Nekem már van gyermekem, és ez a próbafolyamat még jobban felerősítette bennem az érzést és a tudatot, hogy a család a legfontosabb. Az élet egyetlen értelme és bárkinek a legnagyobb sikere, ha világra tud hozni és fel tud neveli egy kisembert" - hangzott a művész válasza arra a kérdésre, hogy számára mi a darab legnagyobb tanulsága.

Gömöri András Máté elmondta, hogy nagyon szereti ezt a darabot és nagyon örül, hogy Molnár Ferenc drámaisága, stílusa Béres Attilának és Lőrinczy Attilának köszönhetően visszatért az amerikanizált darabba. "Ezek valódi, földszagú emberek, nem kitalált karakterek. Kétségeikkel, erősségeikkel, gyengeségeikkel együtt. Ennek a megtalálása és bemutatása számomra az igazi kihívás" - fogalmazott a színész. Arra a kérdésre pedig, hogy számára mit tanított ez a darab, így válaszolt: "Vannak személyiségmagok, amiket odafentről kaptunk és magunkkal hoztunk erre a földre, ez gyökeresen nem változtatható meg, de a szeretet és az elfogadás sokat tud csiszolni rajtunk, és segít a problémák megoldásában."

Dolhai Attila a prózai jelentek fontos szerepét hangsúlyozta. "Kemény figurát kellene megformálnom, de sokszor elérzékenyülök, és gombócok jönnek a torkomba" ­- hangzott a színész válasza arra a kérdésre, hogy számára mi jelent kihívást ebben a szerpben.­ "Érdekes szembesülni azzal, hogy sokszor feleslegesen mondunk ki dolgokat, és mennyivel többet tud jelenteni, mennyivel őszintébb tud lenni az, amikor nem mondunk ki, csupán kölcsönösen érzünk dolgokat" - fogalmazta meg a darab legfőbb tanulságaként Dolhai Attila, hozzátéve, hogy emellett számos más kérdést is felvet az előadás. Többek között arra is tanít, hogy mérlegelnünk kell, mi az igazán fontos, hol a helyünk a világban, kik vagyunk, kihez tartozunk igazán és kik azok, csak érdekből vannak mellettünk.

Mivel egy kép sokszor többet mond ezer szónál, hoztunk Nektek néhány képet is a fotóspróbákról: