Emlékként őrzött találkozások a Budapesti Operettszínházban

2021.09.13

Szerző: Szilágyiné Tukács Orsolya

Vannak élményteli pillanatok, amelyeket az ember hosszú ideig - akár egész életen át - kedves emlékként őriz a szívében. A Nine című musical közelgő premierje kapcsán szeptember 9-én megtartott közönségtalálkozó és sajtótájékoztató is sok ilyen pillanatot tartogatott a résztvevők számára.

Fotó: Juhász Éva

A Budapesti Operettszínház rendezvényének vendégei nemcsak a valódi sztárparádét felvonultató előadás dalaiból kaptak ízelítőt, de a szemet kápráztató, olykor földöntúli dimenziókat idéző, Vogue magazinba illő jelmezeket, valamint a Szendrényi Éva által megálmodott, fényárban úszó lépcsőkből álló, gyakran a főhős lelkivilágát ábrázoló monumentális díszletet is megcsodálhatták.


Fotó: Art&Lens Photography

Az alkotók és a szereplők emellett néhány kulisszatitokba is beavatták a jelenlévőket, akik a színház előcsarnokában személyesen is találkozhattak, sőt közös fotót is készíthettek kedvenc művészeikkel.

A különleges rendezvényen a sajtó képviselői mellett annak a nyereményjátéknak a győztesei vehettek részt, melyre a színház épületében vagy a Nagymező utcai teátrum előtt készült fotókkal nevezhettek a jelentkezők. A beérkezett fotókat a színház előcsarnokában lévő interaktív kivetítőkön a közönség a jövőben is megtekintheti.


Fotó: Juhász Éva

A sajtótájékoztatóval egybekötött közönségtalálkozót Kiss-B. Atilla főigazgató nyitotta meg, aki az előadás címe és a rendezvény dátuma - kilencedik hó kilencedike - kapcsán egyebek közt ennek a bűvös, szimbolikus számnak a jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a kilences a jóság száma, ami megtanít arra, hogy rá merjük bízni magunkat Isten, a sors, az univerzum, az angyalok - kinek-kinek a hite szerinti - útmutatására. A főigazgató hangot adott abbéli reményének is, hogy talán ez a különleges szám is segít abban, hogy a dolgok immár jóra forduljanak, és a Budapesti Operettszínház előadásai egy kicsit szebbé varázsolhassák a nézők életét.


Fotó: Art&Lens Photography

A jelenlévők részleteket hallhattak az előadásból Auksz Éva, Dolhai Attila, Füredi Nikolett, Homonnay Zsolt, Nádasi Veronika, Szomor György, Szulák Andrea és Ullman Zsuzsa előadásában, a házigazdák - Mészáros Katalin és Szabó Anett - pedig a darab többi szereplőjét, illetve az alkotókat is megszólaltatták a próbafolyamat és a készülő produkció kapcsán.


Fotó: Art&Lens Photography

Balázs Zoltán rendező többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az előadás az ártatlanság korát, a gyermekkor szépségeit idézi meg, és segít feltölteni az akkori erőforrásainkat. "Mindannyiunkhoz szól, mert arra a fontos kérdésre keresi a választ, hogy a folyamatos változások mellett, amiken az életkorunk előre haladtával elkerülhetetlenül át kell esnünk, hogyan őrizhetjük meg személyiségünk alapjait" - emelte ki a rendező, aki azt a kulisszatitkot is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a próbafolyamat során minden színészhez egyénileg igyekezett megtalálni az utat. Éppúgy, ahogy a Németh Anikó által tervezett jelmezek is minden szereposztásra egyénre szabottan készültek.


Fotó: Juhász Éva

Bolba Tamás zenei vezető többek között arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ebben a darabban egyetlen este alatt a musicaltől kezdve a vérbeli latin dallamokon keresztül egészen a mozarti recitativokat idéző klasszikus zenei paródiáig számtalan zenei stílus szólal meg, ami rendkívül színessé teszi az előadást, ugyanakkor kihívás a zenészek számára.


Fotó: Juhász Éva

Kitért arra is, hogy felcsendül az előadásban három olyan dal - melyek közül kettőt a közönségtalálkozó résztvevői is hallhattak - melyek a filmben szerepeltek ugyan, de a színpadi változatból eddig kimaradtak. Ezek a dalok nem voltak lekottázva és meghangszerelve, így ez a feladat rá várt, a dalszövegeket pedig Szomor György fordította magyar nyelvre. Megosztotta a jelenlévőkkel az örömét, mert a zeneszerző, Maury Yeston is elismerését fejezte ki a kottákat és hangszerelést látva.


Fotó: Art&Lens Photography

A darabban a Budapesti Operettszínház egyik vendégszereplőjeként köszönthetjük Bánsági Ildikót is, aki a főszereplő édesanyját alakítja majd, és aki a próbafolyamattal kapcsolatban azt a szeretetet és megbecsülést emelte ki, amellyel a társulat tagjai egymás iránt és őiránta vannak. Ezt a szeretetet és megbecsülést a közönségtalálkozó résztvevői átélhették, megtapasztalhatták.


Fotó: Juhász Éva


Fotó: Art&Lens Photography