Gutenberg! - Premier a Karinthy Színházban

2020.03.01

Ha elég kitartók vagyunk, az álmaink valóra válhatnak. Egyebek mellett erre is emlékeztet minket a Karinthy Színházban február 28-án este bemutatott Gutenberg! című előadás, melynek két szereplője, Bud és Doug egy rekeszizmokat sem kímélő, görbe tükrön át megmutatott utazásra hívja a nézőket a zenés színházi produkciók világába.

A történet főszereplője egy szerzőpáros, Bud Davenport (Homonnay Zsolt) és Doug Simon (Peller Károly), amatőr író és dalszerző, akik nagyszabású terv megvalósításába kezdenek: musicalt írnak a könyvnyomtatás atyjáról, Johannes Gutenbergről. Hamar rájönnek azonban, hogy csak kevés tényszerű információ áll rendelkezésre Gutenberg életével kapcsolatban, így a darab cselekménye többnyire saját fantáziájuknak köszönhetően színesedik ki. Sőt, színészek hiányában az összes szerepet ők alakítják, egy-egy felcímkézett baseball sapka segítségével.

Az olykor interaktív, nézőket is bevonó produkció görbe tükröt tart nemcsak a musicalek, de a zenés darabok létrehozásának folyamata elé is. Bud és Doug bibliájuk, a Hogyan írjunk muisicalt tíz nap alatt című kézikönyv segítségével - melynek "hasznos" tanácsait a nézőkkel is megosztják - végül valóra váltják régóta dédelgetett álmukat, és megírják a közös darabot, melyre egy híres Broadway producer is felfigyel.

Homonnay Zsolt - aki egyben az előadás rendezője is, és Peller Károly - aki fordítóként is közreműködött a produkció színpadra állításában szintén régi tervüket valósították meg: évek óta tervezték ezt a közös munkát, mely láthatóan mindkettejük számára igazi jutalomjáték. Bravúrosan váltogatva a karaktereket lubickolnak a csattanók tengerében, miközben más sikerdarabokból ismerős dallamrészletek csendülnek fel, egy zongorista közreműködésével.

Az előadásról további információt az alábbi linken találhatnak:

https://karinthyszinhaz.hu/eloadasaink/gutenberg

A premier utáni tapsrendről, illetve az azt követő fogadásról - amely egyben Homonnay Zsolt születésnapi ünnepsége is volt - mi is készítettünk egy képes beszámolót.