Harmincéves a Mária evangéliuma rockopera -        A jubileumi előadás sajtótájékoztatóján jártunk

2022.04.29

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi rockoperája, a Mária evangéliuma idén jubileumot ünnepel: ősbemutatóját 30 évvel ezelőtt tartották a Madách Színházban. A jeles évforduló alkalmából a LantArt Produkció szervezésében, Juronics Tamás rendezésével megújult hangzásvilággal állították színpadra a művet, valódi sztárparádét felvonultató szereposztással. A díszbemutatót húsvét szombatján tartották a Győri Nemzeti Színházban. Az előadást május 3-án a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, június 6-án, Pünkösdkor pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja újra a közönség.

A Hagyományok Házában április 26-án tartott sajtótájékoztatón - melyen jelen voltak az alkotók és a főbb szerepekben színpadra lépő művészek is - Tolcsvay László, a darab zeneszerzője kiemelte, hogy az 1991-es ősbemutatótól eltérően a mostani előadásban élő zenekari kísérettel hangzanak el a dalok. A Győri Nemzeti Színház zenészeinek és énekkarának köszönhetően egy korábban még sosem megvalósult, különleges élményre számíthatnak a nézők. Lantos Anikó, a darab producere arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az alkotógárda célja egy olyan színpadi mű létrehozása volt, amely felemeli az emberek lelkét mondanivalójának örök szépségével, és valódi katarzist kiváltva életre szóló élményt képes nyújtani a nézőknek.

A produkció rendezője, Juronics Tamás a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt is elmondta, hogy a biblikus történetet mindenki számára átélhető emberi oldalról, azon belül is női szemszögből, Mária életét és érzéseit kiemelve közelítették me. Így a szakrális történet mellett emberi kapcsolatokról, mindannyiunk számára ismerős érzelmekről, szeretetről és gyászról is szól az előadás, amely a rendező elmondása szerint minden embert megszólít, akinek van fia vagy édesanyja. Juronics Tamás arról is mesélt, hogy a darab szakrális témája a próbafolyamatra is erős hatással volt. Szinte végig érezni lehetett az alkotókon egyfajta "ihletett nyitottságot", amelynek köszönhetően könnyedén tudták együtt megfogalmazni és a színpadon is megmutatni a hitről alkotott gondolataikat, illetve az témával kapcsolatos érzelmeiket is.

Az előadás látványvilágával kapcsolatban elhangzott, hogy a Cziegler Balázs által tervezett díszlet egyrészt hűen tárja a nézők elé a kor építészetének stílusjegyeit, ugyanakkor az archaikus történelmi romokat egy építkezési állványzat tartja egyben, mely a jelenre utal. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a mű kortalan mondanivalóját mi teremtjük meg és tartjuk ma is életben. A jelmeztervező, Benedek Mari - aki a Madách Színházban tartott ősbemutatóhoz is készített terveket - ezúttal Juronics Tamással együtt gondolkodva olyan látványvilágot hozott létre, amely a modern kor emberét, a mai fiatalokat is szeretné megszólítani a napjaink divatjára jellemző stílusjegyeket is mutató ruhákon keresztül.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztató résztvevőjeként egyebek közt a nagyszombaton megtartott, állótapssal ünnepelt premierről beszélt, illetve hangsúlyozta, mennyire sikeres és hatékony volt az együttműködés a produkció létrejöttében közreműködő felek között.

Az EMMI helyettes államtitkára, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Dr. Fülöp Péter elmondta, hogy a nagy érdeklődésnek köszönhetően már jó előre elkeltek a jegyek a május 3-i premierre. 

A Margitszigeti Színház igazgatója, Bán Teodóra az alkotók méltatása mellett arról számolt be, hogy a budapesti bemutatóval kapcsolatban is hasonlóan nagy az érdeklődés, mint a kaposvári előadás esetében, majd az alkotók méltatását követően arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az mindig különleges, emelkedett pillanat, amikor szabadtéren adhatnak elő egy produkciót a színművészek. A Margitsziget különleges atmoszférája pedig még tovább fokozza az Isten szabad ege által megteremtett a varázslatos érzést.

Az előadás igazi sztárparádéval várja a közönséget. Mária szerepében Bordás Barbarát és Füredi Nikolettet, Jézus szerepében György-Rózsa Sándort és Kocsis Dénest, János apostol szerepében Feke Pált, József szerepében Ódor Kristófot, Heródes szerepében pedig Novák Péter láthatjuk.