Harminchatodszor is találkozik egymással a magyar színházi világ krémje Kisvárdán

2024.04.18

Idén nyáron ismét Kisvárdán találkozik majd a kárpát-medencei magyar színházi világ krémje, június 21-e és 29-e között ugyanis 36. alkalommal is megrendezésre kerül a magyarországi és a határon túli társulatok reprezentatív-versenyprogramos találkozója, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A 17 versenyelőadás és a kilenc további színdarab mellett számos kísérő program – köztük kiállítások, szakmai kurzusok, könyvbemutató, filmvetítés és várostörténeti séta is várja az érdeklődőket.


Forrás: Facebook/Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

A programsorozat díszvendége ezúttal a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz. Az intézmény idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját. Nem ez azonban az egyetlen olyan esemény, amelynek megünneplésére alkalom nyílik majd a fesztivál keretében: Farkas Ibolya művésznő idén ünnepli 85. születésnapját, illetve színészi pályafutása 65. jubileumát. A szervezők e két jeles évforduló tiszteletére tűzték műsorukra Tatár Rózsa Ady és Adél című darabját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

Ugyancsak a fesztivál részeként kerül bemutatásra Nagy B. Sándor beszélgetőkönyve, amelyet Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített.

Versenyelőadások

Az Elek Tibor irodalomtörténészből, Lőkös Ildikó dramaturgból, Nagy Katica színművésznőből, Pataki András rendezőből és Tapasztó Ernő színész-rendezőből álló szakmai zsűri összesen 17 előadást választott be a versenyprogramba. A fesztivál közönsége megtekintheti majd egyebek mellett Füst Milán Máli néni című darabját a kassai Thália Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójaként, Gogol Háztűznézőjét a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház koprodukciójában, Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztoperáját a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában, Spiró György Árpád-ház című művét a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház produkciójaként, Peter Shaffer: Amadeusát a Csíki Játékszín művészeivel, illetve Molière: Tartuffe című komédiáját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat előadásában. De Kisvárdára érkezik az Udvari Kamaraszínház is a Megmaradni című előadással, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház is, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjével.

A versenyen kívül bemutatásra kerülő színházi előadások között szerepel egyebek között Eszenyi Enikő és Járai Máté Élet rapszódia című előadása, Ray Cooney A miniszter félrelép című komédiája a Mandala Dalszínház és a Kisvárdai Várszínház koprodukciójában, Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosai a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház koprodukciójában, illetve A padlás című musical, a Veres 1 Színház előadásaként. A szervezők a legkisebbekre is gondolva a gyermekeket Az öreg király hagyatéka – álmokból szőtt bábjáték című, bukovinai székely népmese alapján készült előadással várják.

A filmek rajongói is találnak kedvükre való programot: június 26-án délután, a Semmelweis című film vetítésén vehetnek részt, majd egy közönségtalálkozó keretében az alkotókkal is találkozhatnak. Szintén a fesztivál kísérőprogramjaként kerül vetítésre június 24-én a Felvonásokon át az idő című, Pál Melinda által rendezett dokumentumfilm is, amely a Tomcsa Sándor Színház 25 évét mutatja be.

Forrás: Facebook/Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja 


Az éneknek varázsa című szakmai kurzuson a szerepalkotás technikáival, a valóság feletti gesztusok okainak kutatásával foglalkoznak majd a résztvevők. A kurzusok vezetői elismert színész-rendezők, egyetemi oktatók lesznek: Balázs Zoltán, Bélai Marcel, Kozma Gábor Viktor, Kovács Dezső, Szabó Réka, Szabó Attila osztják majd meg tudásukat és tapasztalataikat a résztvevőkkel.

A szervezők kiállításokkal tették teljessé a rendezvénysorozat programkínálatát. Napról napra címmel fotókiállítás nyílik a fesztivál előadásaiból, eseményeiből, illetve a fesztivál ideje alatt megtekinhető lesz egy másik fotókiállítás is, amely a 25 éves a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház életét mutatja majd be. Azokat pedig, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni Kisvárda történetét, Czomba Magdolna, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium tanára kalauzolja majd az I walk – a kisvárdai zsidóság története című várostörténeti séták keretében.

A fesztivál teljes, részletes programja  ezen a linken érhető el.

A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának műsorhirdető sajtóbeszélgetését 2024. április 16-án az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Előadó-művészeti osztálya szervezésében, a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartották. Az eseményt követően A színház zenéje címmel Cári Tibor és Koszorus Krisztina koncertjét hallgathatta meg a közönség. A koncerten Cári Tibor magával ragadó, hol lírai, hol drámai kifejezőerővel teli, de mindig érzelemdús és a romantika zenei világát idézően nagyívű, szenvedélyes dallamokból építkező szerzeményei csendültek fel a szerző virtuóz előadásában, Koszorus Krisztina énekesnő, színésznő közreműködésével. Részletek hangzottak el egyebek között A kék madár, az Örök hűség és A tavasz ébredése című művekből.