Kórusok éjszakája a Palotanegyedben - galériával

2019.06.04

Az idei immár a hetedik alkalom volt, amikor dalra fakadnak a Palotanegyed terei, utcái, megnyílnak a csodaszép, egyébként elzárt belső udvarok. Június elsején, a hetedik Kórusok Éjszakáján (KÉJ) összesen 10 helyszínen közel 50 kórus lépett fel. 

A Csíkszerda Egyesület önkéntesei által szervezett program délután a Múzeumkertben vette kezdetét, az Éneklő kertttel, ahol mintegy tizenöt kórus mutatkozott be egy-egy egyperces, a koncertjükből válogatott műsorral a közönségnek.

A tíz porgoramhelyszín közül három - a Premier Kultcafé, a Krúdy utca 11. belső udvara, valamint a Párbeszéd Háza - idén debütált először a KÉJ helyszíneként. A koncertek mellé a szervezők négy helyszínen - a Mikszáth Kálmán téren, a Lőrinc pap téren, a Szabó Ervin téren és a Pollack Mihály téren flashmobokkal is készültek. A közönség közel 2000 énekest hallhatott idén dalra fakadni a Palotanegyedben.

A zenei  paletta ezúttal is széles skálán mozgott: jól megfért együtt a klasszikus zene, a népzene, a régizene, a kortárs zene, a könnyűzene és a gyerekkar. Idén is számos külföldi kórus érkezett a fesztiválra, többek között Norvégiából, Írországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Görögországból.

A rendezvény közös énekléssel zárult a Pollack Mihály téren, 23 órakor. Az alkalomra Molnár Illés írt Budapestről egy verset, amelyet Tóth Árpád karnagy zenésített meg. 

Íme egy kis ízelítő a fesztiválból hangulatából: