Minőség és műfaji sokszínűség - Kihirdette következő évadát a Pécsi Nemzeti Színház

2024.04.27

Műfaji sokszínűség jellemzi majd a Pécsi Nemzeti Színház következő, 2024/2025-ös évadát, amelynek terveit április 26-án egy erkélykoncert részeként hirdette ki a teátrum igazgatója, Lipics Zsolt. A jövő ősztől tavaszig tartó időszakban összesen 12 új produkciót, köztük három ősbemutatót állítanak majd színpadra.

A Pécsi Nemzeti Színház épülete. Fotó: Wikipedia.hu/Thaler Tamás

A nagyszabású terveket beharangozó rendezvénynek a zsúfolásig megtelt Színház tér adott otthont, ahol a a Pécsi Nemzeti Színház színművészei és énekművészei szórakoztatták a közönséget ismerős slágerekkel, a repertoáron szereplő zenés előadások betétdalaival.

A már nagy hagyományokkal rendelkező, hangulatos Erkélykoncertet követően Lipics Zsolt igazgató ismertette a jövő évadra tervezett műsort. Bejelentette, hogy összesen 12 új bemutatót terveznek, ezek között 3 ősbemutató is lesz. A Nagyszínpadon a Pécsi Balett társulatával koprodukcióban indul az évad. A három testőr – avagy a királyné nyakéke című kétfelvonásos táncjáték lesz látható, Vincze Balázs Harangozó-díjas, Érdemes művész rendező-koreográfus koncepciói alapján. A műfaji sokszínűség jegyében ezt a produkciót rögtön egy ősbemutató követi majd, Vízkereszt vagy amit forgattok címmel. A darabot Vinnai András és Nagy Péter István írták, William Shakespeare majdnem azonos című színművének felhasználásával. A "parttalan művészkedés" rendezője Nagy Péter István lesz. Az olasz slágerek, az önfeledt nosztalgiázás és a retro kedvelőit Vidákovics Szláven rendezésében várja majd Vajda Katalin Anconai szerelmesek 2 című zenés komédiája. Ezt követően a bohózat műfajának sokat bizonyított, közkedvelt szerzője, Ken Ludwig A hőstenor című műve kerül bemutatásra, a Jászai Mari-díjas Lipics Zsolt rendezésében. Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusopera című zenés társadalmi szatíráját állítja majd színpadra. A jövő évad utolsó nagyszínházi bemutatója Móricz Zsigmond Rokonok című regényének azonos című színpadi adaptációja lesz, Vidákovics Szláven rendezésében.

A Kamaraszínházban két új gyermekeknek és családoknak szóló bemutató várható: Erich Kästner Emil és a detektívek című zenés kalandjátékát Tóth András Ernő rendezi. Ezt a Pécsi Balett Óz, a nagy varázsló című mesebalettje követi, majd Hazám, hazám címmel újabb ősbemutató következik. A sajátos operabeavatót Fejes Szabolcs, az SZFE 3. éves egyetemi hallgatója alkotta meg, Erkel Ferenc és Katona József nyomán. Háy János a színház felkérésére írta a Délvidék című termelési drámát, amely ősbemutatóját Tóth András Ernő rendezésében láthatja a közönség. Martin McDonagh filmjei, darabjai napjaink népszerű remekei. Ezek közül a Vaknyugat című testvérháború kerül színre. A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Bakos-Kiss Gábor lesz. A csendes elmélyülésre alkalmas monodráma műfaját idén sem hagyja ki a színház a repertoárjából. A friss Kossuth-díjas szerző, Visky András Júlia-párbeszéd a szerelemről című, személyes családi tragédiákat bemutató drámáját Füsti Molnár Éva adja elő az N. Szabó Sándor Teremben.

Lipics Zsolt igazgató kiemelte, hogy az új bemutatók mellett számos kedvenc is a műsoron marad, így a régi és új nézők egyaránt találhatnak maguknak kedvükre valót. Idén már 2024. április 29-től megkezdik a jövő évadra szóló bérletek árusítását. A korábbi bérleteseknek szintén április végétől lesz módjuk helyük megújítására akár online, akár személyesen. Megújult a Családi bérlet és egy új klasszikus nagyszínházi bérletet, a Steinhardt és Lang bérletet is kínálják azoknak, akik szombat délutáni 17.00 órás kezdettel, egy kevéssé késői időpontban szeretnek színházba járni.


Forrás: Pécsi Nemzeti Színház