Shrek is színpadra lép a jövő évadban a József Attila Színházban

2024.04.15

A tervek szerint összesen hét új előadással bővül majd a József Attila Színház repertoárja a 2024/2025-ös évadban. Elsőként a Luxemburg grófja című operett premierjére kerül sor, szeptemberben, majd A lovakat lelövik, ugye? című dramatikus valósághowt, a Három férfi és egy mózeskosár című vígjátékot, a Shrek című musicalt, a Flamenco, Vérnász című előadást, a Mikve című színművet és Az ötödik pecsét című drámát is láthatja a közönség.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A József Attila Színház igazgatója, Nemcsák Károly a sajtótájékoztatón először a társulat örökös tagját, Bodrogi Gyulát köszöntötte 90. születésnapja alkalmából, majd bemutatta az új társulati tagokat, szerződik Horváth Barnabás és Kucskár Kamilla, a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatóit, illetve Szabó Emília színművésznőt.

Bejelentette azt is, hogy a színház névadója, József Attila születésének 120. évfordulója előtt tisztelegve Csókol Attila címmel drámapályázatot hirdetnek, amelyre műfaji korlátozások nélkül várják a költőhöz kapcsolódó alkotásokat. A nyertes pályázatot József Attila születésének következő évfordulóján, 2025. április 11-én egy felolvasószínházi est keretében mutatják be a közönségnek.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Hargitai Iván, a színház művészeti vezetője - akinek rendezésében a jövő évadtól A lovakat lelövik ugye? dramatizált valósághowt és a Flamenco, Vérnász című művet is láthatja majd a közönség - arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy elsődleges céljuk a nívós szórakoztatás. Mint mondta, emellett olyan darabokat is elővesznek, amelyek ma is aktuális társadalmi problémákkal foglalkozva párbeszédet folytatnak a közönséggel.

Szente Vajk állítja színpadra a szeptember 28-án bemutatásra kerülő Luxemburg grófja című operettet, amelynek próbáit a rendező elmondása alapján már idén elkezdik. Az eredeti darab több mint egy évszázada született, német nyelven. Ez alapján készült el most az új változat, mai szöveggel. Szente Vajk hangsúlyozta, hogy a zene, a történet, a jelenetek és a szereplők nem változtak, a műfaj pedig továbbra is operett marad. A főbb szerepekben Fila Balázst, Fekete Gábort, Horváth Csengét, Blazsovszky Ákost és Tóth Angelikát köszöntheti majd a közönség.

Ugyancsak Szente Vajk rendezésében kel majd életre a Shrek, a musical című, 2025. nyarán bemutatásra kerülő előadás is. A DreamWorks hatalmas sikert aratott filmje, illetve William Steig könyve alapján készült produkcióban Shrek szerepét Ember Márk és Zöld Csaba, Fionát Tóth Angelika és Horváth Csenge alakítja, a Szamár szerepében Veréb Tamás és Blazsovszky Ákos, Farquaad nagyúrként Fekete Gábor és Fila Balázs lesz majd látható.


Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Coline Serreau filmforgatókönyvéből Samuel Tasinaje által színpadra alkalmazott Három férfi és egy mózeskosár című vígjáték Bagó Bertalan rendezői elképzelései alapján, Lukács Dániel, Fekete Gábor, Lábodi Ádám, Quintus Konrád és Chajnóczki Balázs főszereplésével lesz látható. A bemutató tervezett időpontja: 2025. február 15.

Sántha Ferenc Az ötödik pecsét című regényének színpadi változata Lengyel Ferenc rendezésében elevenedik majd meg. A rendező hangsúlyozta: napjainkban más kérdéseket vet fel ez a mű, így eltér majd mind a regénytől, mind a Fábri által megírt filmváltozattól. A tervek szerint április 12-én bemutatásra kerülő főbb szerepeiben Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Quintus Konrád, Horváth Sebestyén Sándor és Zöld Csaba lesz majd látható.

Hadar Galron Mikve című színművét Balázs Zoltán állítja színpadra majd színpadra. A rendező a darab kapcsán hangsúlyozta, hogy bensőséges kamaradarabról van szó, amelyet a stúdiószínpadon mutatnak be. Az előadásban Szabó Gabi, Kónya Merlin Renáta, Fehér Anna és Pikali Gerda játszik majd. A premiert 2025 április 25-re tervezik.

A színház művészeti vezetője, Hargitai Iván rendezésében láthatja majd a közönség Lorca Vérnász című darabját, amelyet a nagyszínpadon, de stúdiókörülmények között mutatnak be, Gyulai Júlia koreográfiájával. Az interaktív előadás a Flamenco - Vérnász címet kapta, amely egyben arra is utal, mennyira kiemelt szerephez jutnak majd benne a mozdulatok. A főbb szerepeket Molnár Zsuzsanna, Fehér Anna, Pikali Gerda, Kónya Merlin Renáta, Lukács Dániel és Fekete Gábor alakítják majd. A bemutató a tervek szerint október 3-án lesz.

Ugyancsak Hargitai Iván művészeti vezető irányításával állítják színpadra Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című regényét is, dramatikus valóságshow formájában, december 7-i premierrel. A rendező tervei alapján a történet interaktív showként kel majd életre, a színpad tévéstúdióként működik majd, és az elképzekések szerint a nézők mobiltelefonjaikkal szavazhatnak is majd a show résztvevőira, köztük Fila Balázsra és Pikali Gerdára.