"Szeretünk, csángók" - gálaműsor a Duna Palotában

2018.12.04

Igazi sztárparádéval várta a közönséget november 29-én este a Szeretünk, csángók címet viselő gálaműsor a Duna Palota színháztermében. Az Egyházaskozári Csángó Központ és Szeretetszolgálat Alapítvány javára rendezett gálaműsoron többek között Császár Angéla, Hűvösvölgyi Ildikó, Kisfaludy Zsófia, Sáráf Mónika, Posta Victor, Szakcsi-Lakatos Béla, Kathy-Horváth Lajos, Rubold Ödön és a Duna Művészegyüttes is felléptek. 

A gálaműsor eredményeképpen több mint félmillió forint támogatás gyűlt össze, melyet a szervezők - a Bánffy György Kulturális Szalon, a Duna Palota, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Polgárok Háza - még a helyszínen át is adtak az alapítványnak. Mi is ott voltunk a remek hangulatú gálán, és hoztunk néhány képet ízelítőül.

Akikért a gálaműsor létrejött 

A Moldvai Csángó-Magyar Misszió sok éves munkájának eredménye képen megalakult a Csángó Központ és Szeretetszolgálat Alapítvány Egyházaskozáron, ami a majd 80 éve áttelepített csángók faluja.

A misszió több mint 30-40 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban, szinte az összes csángó faluban és a mindennapokban próbálja segíteni őket. A csángó falvakban felmérték a nagycsaládok szociális helyzetét, ennek köszönhetően tudják, hogy milyen személyre szabott programmal tudnak jelen lenni a közösségek, családok vagy képzések területén.

A Tehetség Mentor Program sikerét a közel 40 gyermek felkészítése és Fölszállott a Páva műsorban sikeres szereplése mutatja, aminek az alapja a nyári tehetségtábor, amit erdélyi helyszínen, ottani nevelőotthoni gyermekekkel integrálva valósítottak meg Csíksomlyón. A rendszeres felnőttképzési és gyermekmotivációs képzések, illetve a Médiamissziós Program is évek óta sikeresen folyik Moldvában.

Kiemelt programjuk a Csángó Falu, melynek elsődleges célja a még fellelhető csángó tárgyi kultúra megmentése és bemutatása, főleg a moldvai csángó falvak kiveszőben lévő hagyományainak újraélesztése. Az ő kultúrájukat és történetüket hivatott bemutatni, szemléltetni használati tárgyakkal, viseletükkel, gasztronómiájukkal, tánccal és énekkel, a mitológiai és mesevilág bemutatásával.