Tiétek a színpad! - La Mancha lovagjának történetét játszották el diákszínjátszó csoportok a Kálmán Imre Teátrumban

2022.12.14

Advent harmadik vasárnapján, december 11-én egy izgalmas, nagyszabású döntővel zárult a Budapesti Operettszínház által idén ősszel meghirdetett Tiétek a színpad! című vetélkedő. A Kálmán Imre Teátrumban ezen a napon összesen hat diákszínjátszó csapat mutatta be kreatív ötletekkel teli produkcióját, egyedi megközelítésben tárva a nézők és a zsűri elé Cervantes Don Quijote című művét.

A döntős csapatok

A Budapesti Operettszínház a nagysikerű La Mancha lovagja című musical máig ható üzeneteiből kiindulva hirdetett pályázatot az általános és középiskolai csoportok, drámatagozatok, valamint szakkörök részére Tiétek a színpad címmel. A szervező arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatalok hogyan értelmezik a mű üzenetét: "A lélek csak az segít tovább". Vajon mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, a lovagi eszményekkel?

"Ünnep a mai nap, hiszen egy olyan lépést tettünk meg együtt, amely nem mindennapi! Nagyon sok csillogó szempár látóterébe került a Budapesti Operettszínház, és ők is bekerültek a színház látóterébe. Egyáltalán nem mindegy, hogy öt év múlva, hat év múlva tíz év múlva ülnek-e nézők a Budapesti Operettszínház nézőterén, illetve lesznek- e fellépői a Budapesti Operettszínháznak. Ebben az igyekezetünkben, hogy utánpótlást képezzünk mind a nézőtéren, mind a színpadon nagyon fontos hogy egymásra találjunk, megtaláljuk azokat az érdeklődő fiatalokat, akiket érdekel az a munka , amelyet mi végzünk , érdekel az a műfaj , amely iránt mi elköteleztük magunkat és ők maguk is szívesen részt vesznek ebben a munkában, akár, mint nézők, akár, mint előadók" - mondta Kiss-B. Atilla , a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyúttal a Tietek a színpad vetélkedő zsűrielnöke a nagyszabású színházi megmérettetés döntőjén.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója

Elsőként a Gádor Általános Iskola színjátszó csoportja lépett színpadra, akik humorban és kiszólásokban gazdag, színház a színházban formanyelven bemutatott keretjátékukban azzal a gondolattal játszottak el, hogyan is mutathatnák be 25 percben Cervantes történetét.

Másodikként a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola diákjai mutatták be a játék örömével átitatott produkciójukat, amelyben a búsképű lovag, Don Jani igyekezett elnyerni imádott kedvese, Duci de Ari szívét.

A Kispesti Gábor Áron Általános Iskola Inkvizítorok nevű csapata egy komolyabb hangvételű produkcióval ajándékozták meg a közönséget és az ítészeket. Feldolgozásukban Cervantesnek az ítélőszék előtt kellett bizonyítania története hitelességét.

Az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola Szavak nélkül csapata a Valahol Európában musicalből ismert Zene az kell című dalt átiratával meséltek hűségről, barátságról, szerelemről. Az állami gondozott gyermekekből álló csoport produkcióját és tagjait a közönség és a zsűri is rengeteg szeretettel halmozta el.

A döntő a Váci Piarista Gimnáziumból érkező Piar Színpad rendkívül érett, csapatmunka, koncepció és egyéni színészi teljesítmények terén is kimagasló előadásával folytatódott, amelyben a szerző, Cervantes karakterén keresztül az írói alkotómunka kihívásai is megjelentek a színpadon. Amikor már teljesen feladná a reményt, Múzsája segítségével mégis megszületik Don Quijote máig is töretlen népszerűségnek örvendő története, melynek a végét szerzőnk nem spoilerezte el. Helyette műve elolvasásra buzdította a jelenlévőket.

A megmérettetés a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő általános Iskola és AMI Felsős Irodalmi Színpadának Don Quijote-feldolgozásával zárult, akik egy összművészeti produkcióval örvendeztették meg a közönséget. A gyerekek által előadott hanghatások ás zenei betétek tökéletesen festették alá és egészítették ki a színpadon látottakat.

A fiatalok előadását egy La Mancha lovagja keresztmetszet követte, a Budapesti Operettszínház művészinek előadásában: Füredi Nikolett, Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Nádasi Veronika, Németh Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Vásári Mónika, Tassonyi Zsolt karmester zongorajátékával. Így- mialatt a zsűri tagjai elvonultak, hogy meghozzák a döntést- a közönség a musical legszebb dallamaiban gyönyörködhetett: La Mancha lovagja, Olyan az egyik..., Csak ő a fontos, Dulcinea, Ő a gazdám, Kell egy Dulcinea, Aldonza dala, Az álom mit nem láttak még.

A diákcsoportok által előadott produkciókat Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a zsűri elnöke, illetve Szilágyi Enikő, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt színművészek értékelték. Döntésük alapján végül az alábbi helyezések születtek:

A Tiétek a színpad! döntőjének zsűrije

-Az első különdíjat egy Visegrádi Termál Hotel**** Superior csoportos belépőjét a szálloda Wellness részlegébe az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola Szavak nélkül nevű csapata kapta, "A legegyedibb megközelítésért". Felkészítő: Czikora László, Mentor: Szendy Szilvi.

- "A legösszművészetibb előadásért" járó különdíjat, amely egy csoportos állatkerti belépőt tartalmaz a Budapesti Állat- és Növénykertbe, a Szigetszentmiklósi Felsős irodalmi színpad kapta, a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata. Felkészítő pedagógusok: Szabó Lajter Enikő, Bujtor Xénia Georgina, Schüssler Boglárka, Mentor: Nagy Lóránt.

-A Magyar Nemzeti Múzeumba szóló belépőket "A legjobb csapatmunkáért" a Gádor színjátszó csoport nyerte. Gádor Általános Iskola, Felkészítő pedagógus: Szabados Mónika, Mentor: Szendy Szilvi.

- "A középdöntőben nyújtott teljesítményhez képest legnagyobb szakmai fejlődésért" díjat vehettek át a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános iskola diákjai, akik a Csodák Palotájába látogathatnak el. Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola, Felkészítő pedagógus: Vígh Laura Mentor: Czikora László.

-A legjobb történet feldolgozás díját a BKV villamos remíz látogatásra az Inkvizítorok, vagyis a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tanulói nyerték a Kispesti Gábor Áron Általános Iskolából. Felkészítő pedagógus: Sarmasági Andrea, Mentor: Kalocsai Zsuzsa.

A csapat is szeretett volna köszönetet mondani a mentoraiknak, akik bár nem tudtak jelen lenni, de Kiss-B. Atilla ígéretet tett rá, hogy a festményeket, amikkel a gyerekek készültek, eljuttatják a művészekhez.

- A Legérettebb színházi produkció elismerését a Piar Színpad kapta, a Váci Piarista Gimnázium csapata. Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa.

- Főigazgatói különdíjban részesült a Legérettebb egyéni alakításért Kürtös Mátyás, aki a Piar Színpad előadásában Cervantest alakította. Az oklevélen túl meghívást kapott a La Mancha lovagja egyik előadására, melyet másodmagával az Igazgatósági Páholyból nézhet majd végig. Váci Piarista Gimnázium, Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa

-Megtalálták "napjaink ifjú La Mancha lovagját" is, a díjazott Németi Vilmosnak az operettszínházi előadás címszereplője, Homonnay Zsolt adta át az elismerős oklevelet. Kispesti Gábor Áron Ált. Iskola, Felkészítő pedagógus: Sarmasági Andrea,Inkvizítorok, Kalocsai Zsuzsa.

- A legjobb előadás a két különdíjat is elnyerő Piar Színpad lett (Váci Piarista Gimnázium, Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa, megosztva a Felsős irodalmi színpaddal. (Felkészítő pedagógusok: Szabó Lajter Enikő, Bujtor Xénia Georgina, Schüssler Boglárka, Mentor:Nagy Lóránt) - mindkét csapat a korábban meghirdetetteknek megfelelően teljes értékű előadásként mutathatja majd be előadását a Kálmán Imre Teátrumban. Második helyezett a Gádor Általános iskola színjátszóköre lett. Gádor Általános Iskola. Felkészítő pedagógus: Szabados Mónika, Mentor: Szendy Szilvi.

Fotók: Janus Erika, Tót Rózsa

Forrás: Budapesti Operettszínház