Zita királyné története a Turay Ida Színházban - galéria

2018.10.24

A Turay Ida Színház legújabb előadása a színházi élmény mellett egy izgalmas, rendhagyó történelemórával is megajándékozza a nézőket. Topolcsányi Laura Zita című műve a Magyar királynék című sorozat részeként egyszerre hat a lélekre és az elmére.

Az 1980-as évek elején egy svájci falucska kolostorának egyik lakójához - egy finom modorú, titokzatos idős hölgyhöz - különleges vendég érkezik: az unokája. A 22 éves lány a Habsburg dinasztiáról írja a szakdolgozatát. És ki lehetne hitelesebb forrás az utolsó magyar királynénál, Zitánál, aki történetesen a lázadó ifjú hölgy nagymamája is egyben?

A két határozott, ugyanakkor teljesen eltérő elveket valló személyiség találkozása során felmerülő számtalan kérdés nemcsak a 20. század eleji történelem sötét időszakaira keres magyarázatokat. Családi konfliktusok, egyéni drámák egész sora rajzolódik ki a csaknem száz évet felölelő, 77 perces előadás során. A válaszokat keresve a két nő - nagyanya és unoka - között igazi szövetség, egy semmihez sem hasonlítható, különleges kapcsolat alakul ki. A Szerednyey Béla rendezésével színpadra állított előadás címszerepében Bencze Ilonát, partnereiként pedig Pánics Lillát és Falusi Balázs Áront láthatja a közönség.